Algemeen

Hormonale disbalans

Hormonen kunnen een grote rol spelen in je dagelijkse leven. Uit balans kunnen hormonen kunnen zorgen voor onrust, spanning en ongemak. In balans kunnen hormonen zorgen voor blijheid en energie. Helaas komt een hormonale disbalans best wel vaak voor bij vrouwen. Het kan zelf soms zo vervelend worden dat normaal functioneren onmogelijk wordt. Zit jij niet zo lekker in je vel en wil je weten of je te maken hebt met hormonale disbalans? Lees dan verder in dit blog naar de verschijnselen.

Stemmingswisselingen

Als je hormonen uit balans zijn zorgt dat er vaak voor dat je veel stemmingswisseling krijgt. Zo kan het zijn dat je snel geïrriteerd raakt. Je kan weinig hebben en raakt sneller gestrest. Het liefste wil je dat iedereen zo ver mogelijk bij je uit de buurt blijft en wil je de hele dag in bed liggen. Op een ander moment kan het zijn  dat je juist weer heel vrolijk bent. Je hormonen kunnen je het gevoel geven dat je niet meer op je eigen gevoel kan vertrouwen.

Eetbuien

Door een hormonale disbalans kan je ook veel eetbuien krijgen. Je maag voelt dan aan als een bodemloze put, je blijft maar door eten zonder ooit een vol gevoel te hebben. Het is ook vaak zo dat je meer zin hebt in ongezond en vet eten. Behoefte aan ongezond eten komt door een gebrek aan serotonine in je hersenen, dit probeer je dan onbewust uit je eten te halen en omdat het effect steeds weer uitwerkt heb je steeds meer nodig. Een vervelende bijkomstigheid kan gewichtstoename zijn en moeite om het gewicht kwijt te raken.

Pijn

Een andere vervelend effect van een hormonale disbalans is het ervaren van ongemakken en pijn in je lichaam. Het kan zijn dat je veel buikpijn hebt, dit is makkelijker te linken aan hormonale disbalans, maar ook hoofdpijn of rugpijn kunnen hormonale klachten zijn. De pijn kan soms zo erg worden dat normaal functioneren niet meer goed lukt. Zorg dan dat je hulp zoekt en geef op tijd je grenzen aan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *